Vaikka onkin hyvin todennäköistä, että suurin osa blogimme vierailijoista on ennestään perehtynyt frontendin käsitteeseen, koimme silti tarpeelliseksi kertoa lopuillekin, että mikäs ihme se sellainen frontend nyt sitten oikein todellisuudessa onkaan. 

Kaikilla verkkosivuilla on yleisesti ottaen kaksi puolta, sekä frontend että backend. Nämä tunnetaan myös nimillä selainpuoli ja palvelinpuoli. Frontend eli selainpuoli on tässä yhtälössä kaikki se koodi, joka ajetaan verkkoselaimessa eli käyttäjän silmien edessä ja jonka kanssa käyttäjä voi olla tekemisissä. 

Frontendiä ja sen eri osia voidaan toteuttaa eri ohjelmointikielien avulla. Tällainen ohjelmointikieli on muun muassa JavaScript. Saatat myös törmätä käsitteisiin  “HTML” ja “CSS”, jotka taas ovat merkintäkieliä. Konkreettisena esimerkkinä frontendistä verkkosivulla ovat muun muassa sen rakenne (HTML), ulkoasu (CSS)  ja selaimessa tapahtuvat toiminnat (JavaScript). 

Peukalosääntönä usein asia yksinkertaistetaan juurikin siten, että frontend on kaikki ne komponentit, jotka ovat lähellä loppukäyttäjää ja joiden kanssa tämä on tekemisissä,  kun taas frontendin vastinpari backend on kaukana loppukäyttäjästä omalla serverillään.

Tässä oli lyhyt tietoisku frontendista! Toivottavasti teksti antoi teille jotain uutta tai toimi vanhan kertauksena!

Niko Ollikka

  • Junior Marketing Specialist
  • Työkalut: Hootsuite, G Suite, LinkedIn, Leadfeeder, Vainu
  • Diggaa: Narratiiviset ja visuaaliset pelit, kamppailulajit ja amerikkalainen jalkapallo

Kysyttävää? Soita Herkolle!